06-40842789 info@BAdesign.nl

Onderwijsgebouw Den Haag

Onderwijsgebouw Den Haag

Hoe maak je van een kantoorgebouw een geschikte en eigentijds onderwijsgebouw terwijl het budget niet de realisatie van alle wensen in een keer toelaat? De verbouwing/ transformatie van dit  750 m2 voormalige KLM kantoorgebouw wordt vanuit een integrale visie gefaseerd uitgevoerd in eigen beheer en onder leiding en toezicht van BA Design & Bouwmanagement.

Als eerst zijn de 3 verdiepingen geheel gestript, vervolgens gerenoveerd met eigentijdse, onderhoudsarme materialen zoals grindvloeren en Trespa wandafwerkingen aangepast zodat het weer voldoet aan de huidige eisen ten aanzien van onderwijs, binnenklimaat en exploitatie. Het ontwerp biedt ruimte aan 15 nieuwe leslokalen, een keuken/ pantry, toiletten voor leerlingen, docentenruimte en een ontmoetingsplek voor leerlingen en ouders.

De verbouwing is uitgevoerd als een integrale aanpak van renovatie, restauratie en aanpassing. Er wordt flink opgeruimd en tegelijk verbeterd. Het gaat daarbij niet alleen om materialen en objecten, maar ook om immateriële zaken zoals hoogte, structuur, ritmiek. Latere verbouwingen in het interieur worden ongedaan gemaakt zoals verlaagde plafonds en toegevoegde ruimten. Ouders en kinderen kunnen nu terecht in een centrale ontvangstruimte in de kelder verdieping. Ook de vide naar de begane grond zorgt voor het contact met de bovenbouw.

De groepsruimtes worden geschikt gemaakt voor vernieuwend onderwijs. Voor het geven van zowel klassikale instructie als meer individuele verwerking of werken in kleine groepen. Dat blijkt in deze ‘traditionele gangschool’ prima te realiseren. Tegelijk met de onderwijskundige aanpassing en restauratie, is ook de technische installatie vernieuwd. Na de aanpassing voldoet het binnenklimaat aan de kwaliteitseisen frisse scholen door de vernieuwde ventilatie en infrarode verwarmingspanelen. Hierdoor is in dit deel van het gebouw geen CV op een gasaansluiting meer nodig.

De aanpassing van dit gebouw laat door het ontwerp en innovatieve toepassingen zien dat bestaande gebouwen goed kunnen voldoen aan de eisen van deze tijd, en een volwaardig alternatief zijn voor nieuwbouw. Door de waardevolle oorspronkelijke elementen te behouden en die te versterken of erop voort te bouwen kan aanpassing zelfs een meerwaarde bieden. De verbouwing is een signaal dat dit gebouw toegroeit naar een integraal cultureel centrum.

 

Betrokkenheid BA Design & Bouwmanagement

BA Design & Bouwmanagement is als ontwerper/ architect en bouwkundige verantwoordelijk voor het ontwerp, bouwkundige detaillering technische uitwerking, interne en externe project- organisatie, bouwaanvraag en aanbesteding.

Er is in dit project zonder hoofdaannemer gewerkt. Omwille van de hoge ambities en het krappe budget heeft BA Design & Bouwmanagement het project ook in eigen beheer van de opdrachtgever begeleidt en verder afgebouwd en ingericht.

Compleet TurnKey project inclusief inrichting.

Before / after